Vijesti

Virusi: Porast prijetnji

Prema istraživanju, Instituta za mrežnu sigurnost AV-TEST, mrežne protuzakonite djelatnosti nastavljaju isti smjer iz 2019. u prvom kvartalu 2020.

Upotreba masovnog zlonamjernog softvera (2019.), tj. umjetno napravljeni zlonamjerni softveri, doveli su do velikih zarada kibernetičkih kriminalaca.

Zlononamjerni softveri se u prosjeku razvijaju svake 4,3”, a djelovanje ide u dva pravca. Prvi je porast proizvodnje i širenje malwarea za široko područje mrežnih napada od pojedinaca do različitih organizacija. Drugi je proizvodnja i širenje malware za usredotočene napade na: tvrtke, državne institucije, banke, elektrane, vojna i policijska postrojenja, infrastrukture itd.

Postotak zlonamjernog softvera, distribuiranog uglavnom putem e-pošte i putem interneta, naglo je porastao. S više od 114 milijuna novorazvijenih aplikacija za zlonamjerni softver, industrija zlonamjernih softvera 2019. bila je aktivnija nego ikad prije.

Statistike, za prvo tromjesečje 2020., ukazuju da će se i ove godine primijetiti značajne stope rasta. Već u prvom kvartalu tekuće godine zabilježeno je više od 43 milijuna novih prijetnji.

Do kraja 2020. godine očekuje se veliki porast novorazvijenih malware aplikacija, koje bi tijekom cijele godine mogle porasti na više od 160 milijuna uzoraka i doseći novi vrhunac 2020.

Ovaj se veliki i ubrzani razvoja može smatrati i dobrim jer se, između ostalih razloga, masovni razvoj novih uzoraka zlonamjernog softvera može objasniti visokom razinom zaštite koju trenutno pružaju softverski proizvodi.

To vrijedi posebno za zaštite  Windows sustava budući većina zlonamjernog softvera i dalje cilja operativni sustav koji se najviše koristi na svjetskoj razini.

Izvor: AV-Test