Komp i Web

Overclocking: Nabrijavanje procesora


Nabrijavanje procesora je slobodan prijevod eng. overclocking koji pojedinci rade i nastojeći zadiviti ponekog prosječnog računalnog korisnika.

Procesori dolaze s već optimalno ugrađenim i određenim tvorničkim postavkama koje se mogu mijenjati. Nabrijavanjem se postiže ubrzavanje rada procesora i računala više od onih koje su tvornički postavljene, a to se radi putem BIOS/UEFI-a.

Iako se može postići ubrzanje rada računala ključno je pitanje zašto bi se to radilo? Budući su većina ostalih hardverskih komponenti zadane i većina se ne može mijenjati učinak nabrijavanja je gotovo beznačajan.

Ipak, negativne posljedice mogu biti značajne. Može doći do pregrijavanja i izgaranja procesora. Zbog pojačanog rada procesora može doći do povećane potrošnje struje, pa ako nije dobro podešeno može dovesti do gašenja ili većih komplikacija. Ako nema dovoljno jakog hlađenje može doći do pregrijavanja i smrzavanja računala. Pregoreni procesor se ne može reklamirati. Jedstavno rečeno negativni učinci i moguća šteta nadvladavaju razloge zbog koji bi se nabrijavao procesor.

Dakle, ako stvarno trebate jače računalne performance, nabavite jači procesor kojega podržava matična ploča ili drugo računalo.

MatrixWeb.info