Net

You Tube i Twitter


U prijašnjem članku obrađen je marketing na titanima društvenih mreža – Facebooku i Instagramu.

Još jedna društvena mreža, koja je jako slična njima jest Twitter. Način korištenja je jednostavan, može se objaviti bilo kakva vrsta medija, ali i tekst duljine 280 znakova (Facebook također ima opciju objave samo teksta, dok Instagram nema).

Nastao je 2006. te je 2017. dobio nadogradnju za pisanje tekstova (2006. je bilo moguće pisati tekstove do 140 znakova). Po pitanju korisnika odmah je nakon titana te broji oko pola milijuna korisnika mjesečno. Pri objavljivanju i oglašavanju potrebno je pripaziti na pravila i uvjete korištenja. Naime, bitno je da imate više od 13 godina te da Vaš sadržaj nije uvredljiv te da nije pod tuđim vlasništvom zato što Vam mogu izbrisati tu objavu ili čak i račun. Izradom računa prihvaćate rizik gledanja NSFW (eng. Not Safe For Watching) sadržaja, koji je namijenjen osobama uzrasta starijeg od 18 godina. Korištenjem njihove društvene mreže prihvaćate spremanje, preradu i distribuciju Vaših informacija u svrhu personalizacije objava, računa i reklama koje vam se prikazuju. Ako ste duže vremena neaktivni, Vaš račun se može izbrisati kako bi se izbjeglo uzaludno prikazivanje reklama. Što se tiče samog oglašavanja i promoviranja, ne razlikuje se puno od Facebooka i Instagrama. Moguće je platiti promociju objave, ali isto tako i profila, koji će se tada više prikazivati na njihovoj aplikaciji. Naravno, moguće je platiti nekome s puno pratitelja kako bi objavio/la objavu vezanu za Vaš proizvod ili uslugu. Ono što je zanimljivo za napomenuti jest da je Twitter vodeća društvena mreža za tzv. affiliate marketing. To je vrsta marketinga, gdje promovirate proizvode ili usluge većih firmi te za svaku kupnju dobijete određeni postotak od te prodaje.

Nakon Twittera po affiliate marketingu poznat je i YouTube, platforma za objavljivanje videa do 15 minuta. Moguće je objaviti i duže videozapise, ali je za to potrebna potvrda računa.

Dostupan je javnosti od 2005. godine, a Google ga je kupio 2006., što se ispostavilo kao odlična investicija. YouTube trenutno broji skoro 2 milijarde korisnika mjesečno te je iz tog razloga idealan za promicanje sadržaja.

Prije nego što krenete s izradom računa, opet je bitno je znati pravila i uvjete korištenja. Ukratko, morate biti stariji od 16 godina te ne smijete objavljivati sadržaj koji krši uvjete korištenja (golotinja, oružje, nasilje, sadržaj na koji nemate autorska prava). Na svaki video koji objavite imate prava te ga nitko ne može koristiti, osim ako im ne date pravo na to. Ako se desi da ste dobili istinitu prijavu za neželjen sadržaj, imate još 2 prijave prije deaktivacije i brisanja kanala.

Sve što objavite može biti spremljeno, uređeno i/ili dalje distribuirano od strane YouTube-a. Što se tiče oglašavanja, ograničeno je samo na videozapise, za razliku od Facebooka i Instagrama, ali je zato način oglašavanja veoma interesantan. Naime postoje klasični oglasi koji se pojavljuju na početnoj stranici, ali kada otvorite neki videozapis moguće je prikazati oglas na početku, tijekom i/ili na kraju videa. Neke reklame mogu se preskočiti nakon 5 sekundi, dok neke nemaju tu opciju. Vaši oglasi bit će prikazani samo na videozapisima iste ili slične tematike kako biste lakše dospjeli do ciljane publike.

Također, jedan od načina oglašavanja je preko influencera, koji u svom videu odvoje dio vremena za promoviranje Vašeg proizvoda ili usluge. Cijene variraju ovisno o popularnosti te o duljini, broju i načinu promocije.

Pozitivne strane promoviranja na Twitteru i YouTube-a su velik broj korisnika te lako spajanje s ostalim društvenim mrežama. Za razliku od Facebooka i Instagrama, korisnici Twittera i YouTube-a nisu obvezani ostaviti istinite podatke o sebi, što je jedna od negativnih strana, uz mogućnost hakerskih napada i prevelikog broja oglasa.


Autor: Luka Novaković Bobanac