Komp i Web

WordPress: Moćan, dobar i povoljan

WordPress.org je sofver otvorenog koda, besplatni generički mrežni alat, koji omogućuje izradu webova i blogova. On u sebi sadrži alate koji vizualiziraju html kód i na taj način omogućavaju izradu mrežnih blogova ili stranica.

Uz temeljna znanja iz web dizajna svako može napraviti prihvatljivu i primamljivu mrežnu stranicu ili blog. Oni koji nemaju nikakva predznanja mogu koristiti postojeće obrasce koji su relativno jednostavni za pokretanje i upotrebu.

Temeljne odlike WP-a su: prilagodljivost, upotrebljivost, stabilnost, sigurnost, mogućnost uređivanja iz različitih izvora (komp, mob), veliki izbor dodataka i gotovih obrazaca, stalna online podrška itd.

Trenutno 60 miljuna ljudi koristi WP, a 35 posto postojećih mrežnih stranica su izrađene u WP pa ga to čini najproširenijim mrežnim alatom na svjetskoj razini. Mnoge poznate tvrtke i vlade koriste ovaj sustav.

Matt Mullenweg je napravi prvu inačicu WP, koja je objavljena 27. svibnja 2003. Do sada je objavljen više nadogradnji, a posljednja WP 5.5 izlazi u kolovozu 2020.