Komp i Web

Mobiteli: Znakovi zlonamjernog softveraDanašnji mobiteli su po svojim tehničkim i programskim odlikama sličniji računalima nego mobitelima na koja smo donedavno naučili.

Zbog toga je potrebno obratiti pozornost na antivirusnu zaštitu, redovito održavanje i nadogradnju sustava. Kod antivirusnih programa treba ugrađivati one koji djeluju u realnom vremenu, te automatski pregledavaju aplikacije koje se ugrađuju u mobitel prilikom njihova preuzimanja i prije pokretanja.

Donosimo pet znakova koji ukazuju na moguću kompromitaciju sustava:

  • Često i nekontrolirano prikazivanje promidžbenih oglasa;
  • Nekontrolirano i samostalno pokretanje aplikacije;
  • Nestajanje ikone instalirane aplikacije;
  • Baterija se prazni mnogo brže nego inače. Ipak, treba naglasiti da stalna povezanost s internetom, bilo preko G mreže ili Wi-Fi-a, pogoduje pojačanom korištenju i pražnjenju baterije;
  • Na mobitelu se pojavljuje nepoznata i nepostavljena aplikacija.

Ukoliko primjetite neke od ovih znakova ili posumnjate na zlonamjeran softver treba: pokrenuti pregled mobitela putem postavki za Podršku uređaja; obaviti pregled antivirusnim programom koji djeluje u realnom vremenu i koji bi trebao biti instaliran prije pojave ovih problema, te obrisati sumnjiv program. Ugradnja antivirusnog progama – koji djeluje u realnom vremenu – osigurava da se ovakove neželjene pojave izbjegnu.

Ako ne uspijete samostalno riješiti problem obratite se specijaliziranoj službi za održavanje i popravak mobitela.