Komp i Web

Facebookova pravila ponašanja


Facebook (FB) je najveća svjetska društvena mreža i vrhunski informatičko-tehnološki multimedijalni mrežni sustav sa sjedištem u Menlo Park, Kalifornija SAD.

FB je pokrenuo 4. veljače 2004. Mark Zuckerberg s fakultetskim kolegama Harvard koledža: Eduardom Saverinom, Andrewom McCollumom, Dustinom Moskovitzem i Chrisom Hughesom. Izvorno je programiran za engleski, a danas je na 111 među njima i hrvatskom jeziku. Facebook.com je mrežna domena na kojoj djeluje.

Na svjetskoj razini koristi ga oko 2,8 milijarde korisnika (krajem 2020.), a prema istraživanju agencije Arbona (marketinška agencija za digitalni marketing), u Hrvatskoj je 2019. broj aktivnih FB korisnika bio oko 1,9 milijuna, a Instagrama oko 1,1 milijun.

FB je uspostavio i usavršava standarde ponašanja na toj društvenoj mreži kako bi se zaštitila prava svih korisnika i temeljni cilj: “stvoriti mjesto za izražavanje i dati ljudima glas”.

FB pristupa pitanju određivanja pravila ponašanja na sljedeći način: “Prepoznajemo važnost Facebooka kao mjesta na kojem se korisnici osjećaju sigurno za komunikaciju te ozbiljno shvaćamo svoju ulogu u sprječavanju zlostavljanja. Zato smo razvili skup standarda zajednice kojima se definira sadržaj koji nije dopušten na Facebooku. Naša su pravila utemeljena na povratnim informacijama naše zajednice i savjetima stručnjaka u poljima kao što su tehnologija, javna sigurnost i ljudska prava. Da bismo osigurali da svačiji glas bude cijenjen, pažljivo oblikujemo pravila koja uključuju različita gledišta i uvjerenja, posebno ona ljudi i zajednica koja bi se inače mogla previdjeti ili marginalizirati.”

Iako temeljni cilj potiče promicanje slobode govora, postoje ograničenja u cilju zaštite korisnika od mogućih zloupotreba. Određena su četiri načela, po kojima se utvrđuje poštuje li ili krši netko standarde ponašanja na FB-u. Opetovano kršenje pravila ponašanja može dovesti do ograničenja ili brisanja korisničkog računa, pa čak i isključenja iz FB zajednice. Ta se načela primjenjuju na pojedince, skupine, tvrtke, zajednice, udruge itd.

1. Autentičnost. Ovim se načelom potiče korisnika da istinito promiče ono čime se bavi ili zastupa, odnosno da sadržaj bude autentičan, a ne lažan.

2. Sigurnost. Kreatori žele da FB bude sigurno mrežno mjesto za sve one koji ga koriste; zbog toga je zabranjeno izražavanje i djelovanje koje potiče i promiče zastrašivanje i prijetnje.

3. Privatnost. FB se zalaže za zaštitu osobnih podataka. Korisnik može dijeliti svoje osobne podatke, i biti zaštićen, ali to mora biti u skladu s FB standardima.

4. Dostojanstvo. FB potiče temeljno ljudsko pravo izraženo u Općoj deklaraciji koje štiti dostojanstvo i jednakost svih te se očekuje da korisnici poštuju druge i nikog ne zlostavljaju ili ponižavaju.

FB-a načela određuju i uređuju pravila ponašanja na ovoj društvenoj mreži, a svi ih se korisnici trebaju pridržavati ukoliko žele biti dio zajednice, za detaljnije upoznavanje predlažemo proučavanje Standarda zajednice.

Autor: Branimir Bučanović