Net

Primjer kibernetičkog kriminala


Jedan od mnogih načina kako kibernetički kriminalci nastoje ukrasti podatke ili kompromitirati korisnikovo računalo je putem “pecanja” (eng. phishing).

To mogu biti hakerski mailovi, ali i mrežne stranice, koji imaju lažirane poveznice koje nose točne nazive stvarnih poveznica ali u pozadini, koju korisnik ne vidi, skrivaju poveznicu kako bi naveli korisnika da se “upeca” na lažnu mrežnu ili stranicu društvenih mreža koja kopira npr. izgled Facebooka ili Instagrama, a na koju u neznanju ostavljaju svoje podatke koje kradu kriminalci.

Pokazujemo jedan razotkriveni primjer lažirane E-pošte koja je napravljena jezično, tekstualno i vizualno izuzetno kvalitetno. Na prvi pogled sve upućuje na autentični izvor tj. Facebook ali to je prijevara u cilju navođenja korisnika na kompromitirajuću stranicu.

U nastavku prilažemo primjer koji razotkriva vrlo dobro skrivenu prijevaru, uz napomenu da su sve poveznice u mailu kompromitirane, a navedeni naslovi poveznica su točni. Lažirane poveznica smo skratili i razmakli da zaštitimo čitatelje. Potrebno je naglasiti da ovakvi mailovi prolaze antivirusnu i spam zaštitu.

1. Primjer je naslov od kojega dolazi pošta, Facebook koji ima lažiranu adresu koja nema nikakve veze sa stvarnim FB: (…@go.facebookmail. com);

2. Primjer je tzv. sigurnosna provjera koja skriva kompromitiranu adresu:
(content. facebookinc. com/ n/…) ;

3. Primjer je točna FB adresa koja sadrži skrivenu poveznicu koja kada se pritisne navodi na kompromitiranu web stranicu (content.facebookinc. com/n/…).

Budući razbojnici smišljaju različite načine prijevare budite izuzetno oprezni kod primljene E-pošte iz nepoznatih ili sumnjivih izvora, a to vrijedi i za poznate tvrtke.