Komp i Web

Python: Programski jezki


Razvoj računalne tehnologije omogućio je da računala postanu nezaobilazno pomagalo pri rješavanju mnogih problema u različitim strukama. Ne samo da se mnoge aktivnosti u raznim područjima ljudskog djelovanja mogu olakšati i unaprijediti koristeći odgovarajuće programe, već se olakšanim računanjem i vizualizacijom može doći do novih spoznaja.

Za učenje prvih koraka u programiranju najčešće se koriste programski jezici LOGO, BASIC, PASCAL, ili C. Nakon savladanih prvih koraka, većina nastavlja učenje u nekom objektno orijentiranom programskom jeziku (Java, C++, C#). Svi oni imaju svoje prednosti i nedostastke, no postoji jedan koji je dovoljno jednostavan kako bi ga savladali i početnici, a opet blizak profesionalnim jezicima s razvijenom paradigmom objektno usmjerenog programiranja. Takav programski jezik se zove Python.

Stvorio ga je Guido van Rossum 1990. godine, no prvo izdanje izašlo je u javnost 1991. Ime je dobio po humorističnoj televizijskoj seriji Monty Python’s Flying Circus. Ima veoma čitku i pojednostavljenu sintaksu te se, pomoću odgovarajuće programskog sučelja, može koristiti na interaktivan način. Python sve više raste u popularnosti zato što programerima dopušta korištenje nekoliko stilova programiranja: objektno orijentirano, strukturno i aspektno orijentirano programiranje. Najviše se koristi na Linuxu, no postoje i inačice za druge operacijske sustave. Kako je Python interpreterski, a ne kompajlerski programski jezik, jedini “nedostatak” koji ima, za razliku od primjerice C ili C++ jezika, jest brzina izvođenja programa.

Programiranje u Pythonu može se učiti u školi (gimnazija i fakultet) ili samostalno u udobnosti vlastitog doma. Naime, kod programiranja nije bitno otkud znanje potječe, već kako se može koristiti u rješavanju raznih problema. Potrebne su godine učenja i vježbanja kako bi se ovaj jezik potpuno savladao, ali kada je naučen otvara vrata brojnim visoko plaćenim poslovima: Python developer, proizvodni upravitelj, podatkovni analitičar, edukator, financijski savjetnik, podatkovni novinar.

S obzirom da je Python jako opsežan programski jezik, ne bi imalo smisla niti započinjati dublju raspravu. Za sve znatiželjne, koje zanima više, u nastavku se nalazi video predavanje (720′) na engleskom jeziku.


Autor: Luka Novaković BobanacPythonovu mrežnu stranicu posjetite putem poveznice.