Komp i Web

Zaštita za mobitele


Većina današnjih mobitela su napredni uređaji s odlikama računala te različitim informatičko-tehničkim mogućnostima i značajkama.

Više od 80 posto današnjih mobitela i tableta upogonjeni su Androidom, operativni sustav programiran za prijenosne uređaje u Linuxu; to je trenutno oko 3 bilijuna uređaja, a godišnje se dodaje 900 miljuna novih uređaja.

Mnogi mobiteli su spojeni na mrežu 24/7/365, a većina nema nikakovu zaštitu. Vlasnici vjeruju budući nemaju što sakriti da ih nitko neće napasti. Zbog naivnosti i nezaštićenosti današnji mobiteli postaju meta, od beazlenih do opasnih, kibernetičkih kriminalac pa se opravdano nameće pitanje zaštite.

Prema istraživanjima i testiranjima (od siječnja do lipnja 2021.), AV-TEST Nezavisnog IT instituta, napravljena je lista programa za mrežnu zaštitu mobitela na temelju provjere 15 softverskih aplikacija koje se mogu preuzeti na Google Playu. Istraživanje je pokazalo da Google Play zaštita, iako se hvale da je visoka, pokazuje dosta znakova ranjivosti.

Svaka od sigurnosnih aplikacija vrednovana je temeljem sljedećih odlika: snaga zaštite, opće odlike i korisnost; a testovi su provođeni na oko šest tisuća aplikacija. Devet od petnaest zaštitnih aplikacija pokazalo je vrlo visoke rezultate zaštite: Avast, AVG, Bitdefender, F-Secure, G DATA, Kaspersky, McAfee, NortonLifeLock i Trend Micro.

Zavisno od pojedinih sigurnosnim područja neke su postigle bolje ili nešto slabije rezultate. Npr. pet aplikacija je pokazalo da nude 100 postotnu zaštitu u stvarnom vremenu: Bitdefender, G DATA, McAfee, NortonLifeLock i Trend Micro. Dok su Avast, AVG i Kaspersky pokazali 99,9 postotnu zaštitu. Google Play Protect, službena Googlova zaštita za Android, je ostvarila 68,8 postotnu zaštitu.

Aplikacije Avast i AVG mogu se koristiti potpuno besplatno, dok za ostale i potpunu funkcionalnost, npr. zaštita u stvarnom vremenu, treba platiti manja godišnja nadoknada (50-tak kn) a nude i dodatne mogućnosti, osim antimalverske zaštite.

Zaštita za mobitele postaje potreba, posebno za one koji koriste internet, pa je njihova ugradnja imperativ a ne izbora.

Cijelo istraživanje pročitajte putem poveznice.

MatrixWeb.info