Komp i Web

HTML: Temelji web stranica


Sve što pretražujemo, gledamo, slušamo i čitamo na internetu netko je morao isprogramirati u kodu, kao i našu web stranicu MatrixWeb.

Programski jezik kojim se služimo za izradu web stranica zove se HTML (eng. The Hyper Text Markup Language).

Njime se oblikuju naslovi, podnaslovi, paragrafi, slike, zvukovi, animacije i ostali tipovi podataka te se spajaju u jednu cjelinu koju nazivamo web stranica. Ona je puna informacija te redoslijed čitanja i procesiranja tih informacija nije određen (kao npr. pri čitanju knjiga), već čitatelj određuje redoslijed. Čitatelj također može odlučiti hoće li pročitati sve ili ne, stvarajući svoj doživljaj temeljen na vlastitim zanimanjima. Takva vrsta teksta naziva se hipertekst.

HTML se prvi put opisuje i spominje na internetu od strane Tim Berners-Leeja, izumitelja World Wide Weba. Prva verzija dostupna za korištenje pojavila se 1993. godine, a verzija 5.0 kojom se danas koristimo izašla je 22. siječnja 2008.

Korištenje ovog programskog jezika veoma je jednostavno, no samo korištenje HTML-a ne može stvoriti moderne stranice kakve danas viđamo. Također je bitno poznavati CSS za uređivanje elemenata te JavaScript za dodavanje određenih naredbi, odnosno funkcija nekom elementu. Što se tiče učenja, postoje fakulteti koji imaju odlične smjerove za web dizajn, ali s druge strane broj samoukih osoba raste.

Sa znanjem sva tri jezika te uz dovoljno vježbe i iskustva svaka se osoba može zaposliti kao front end web developer (web dizajner) te primati poprilično dobru plaću. Samo učenje sintakse HTML-a nije toliko zahtjevno koliko je zahtjevno shvatiti logiku koja stoji iza te sintakse. Mogućnosti koje imate za kreiranje su ograničene samo Vašom maštom i znanjem.


Autor: Luka Novaković Bobanac


Ako ste znatiželjni i zanima Vas više, u nastavku slijedi cijeli edukativni video.